Wednesday, August 26, 2009

Tabloid Junkie!

Michael Jacksonil on sellenimeline laul;
ja toon siia välja ühe lõigu:

Just because you read it in a magazine
Or see it on the TV screen
Don't make it factual
Though everybody wants to read all about it
Just because you read it in a magazine
Or see it on the TV screenDon't make it factual, actual...

Täna sattusin peale sellisele saidile: "Michael Jackson ‘Death Hoax’ Diary Found – FINAL PROOF HE’S STILL ALIVE"

Lugesin läbi. Väidetakse, et Michael Jackson olevat "oma käekirjaga" pidanud päevikut, kus rääkis plaanist n-ö feikida oma surma, et saada rahu ja siis tagasi tulla...
Ja...
kuidagi ei usu ma seda! Sest: teoreetiliselt võib ju kõike väita ja öelda siis, et see "oli kirjutatud kellegi enda käekirjaga" ja et see on "tõendiks".
Esiteks: Keegi pidi sellisel juhul MJ asemel surema, keegi väga-väga tema sarnane - sest ega n-ö lambist ikka surmakuulutust välja ei mõelda (rääkimata DNA-analüüsidest jne). Lisaks ei usu ma, et Michael oleks oma lastele sellist tempu teinud või vastasel juhul... poleks kindlasti nt Paris hiljem oma isa nõnda siiralt meenutanud!
Seda, et keegi olevat Michael Jacksonit kusagil näinud, ma arvan, et teda nähti kõikjal ka siis kui ta elas ja teda tegelikult ka seal ei olnud, kus teda nähti. Nn dublikaate on alati leidunud, eriti nüüd! - lisaks teine asi on veel kusagil kirjutada, et "teda on nähtud" - see iseenesest ei ütle veel midagi ega ole ka mingi tõestus, et teda tõesti ka nähti.

Veelgi enam: seal lehel olev lause "Alive - or not? You be the judge." - viitab minu arvates tüüpilisele sedasorti "vandenõuteooriale": see on uskumise küsimus nagu kõik "vandenõuteooriad" on alati olnud uskumise küsimus. Kõige parem väide oleks muidugi: see, et inimesed seda ei usu, näitab just, et see juhtus, sest nad püüavad mitteuskumisega saladust peita! Umbes nagu "see, kes kinnitab, et ta vastavasse ühingusse ei kuulu, see sinna justnimelt kuulub"!
Ideoloogia toimib ideaalselt siis kui ta on võimeline ka vastuarugumendid iseenda kasuks pöörama! - umbes nõnda ütles selle kohta Slavoj Žižek ja ma arvan, et ideoloogia/vandenõuteooria saab siin ühise nimetaja alla panna, sest mida muud see vandenõuteooria on kui ideoloogia at its purest!?

Reaalselt pole sedalaadi väiteid võimalik ümber lükata ega kinnitada.
Ehkki: seda MJ-varianti saab minu arvates siiski ümber lükata: see on äärmiselt ebatõenäoline, et ta elus on, sest (ja seda ma juba põhjendasin)...

Nii nagu leidus neid, kes Michaeli kõikvõimalikul viisil alusetult süüdistasid ja temast lugusid välja mõtlesid, nii leidub ka neid, kes kirjutavad peale tema surma sääraseid "vandenõuteooriaid". Kas soovist, et ta elaks edasi (või et teised tema edasielamist usuksid) või soovist endale tähelepanu tõmmata vms... Alati leidub selliseid...

...seetõttu ongi Elvis, Marilyn Monroe ja Michael Jackson endiselt 'elus',ja istuvad kusagil palmisaarel ja joovad teed!
Meie Estonia kapten ilmselt kaasa-arvatud, Titanicu kaptenist rääkimata:)


***


"Tabloid Junkie" algab sõnadega, kus keegi tele/raadio diktor ütleb järgmised read:

"In the news today, from the strange and weird fact file, singer Michael Jackson sleeps in an oxygen chamber, the singer says that the hyperbaric chamber has the benefit of reversing the aging process..."

...ja seejärel algab laul:
"Speculate to break the one you hate
Circulate the lie you confiscate..."

Ja... järgnev on absurdne!!!
Isegi peale tema surma sattusin peale nt sellisele lehele, mis algab väitega:
"The singer used the medical chamber to improve his health, once claiming it could help him live to be "at least 150..." jne.
- mis on täielik jama, sest ühes intervjuus MJ pikalt-laialt seletas lahti, et see on täielik väljamõeldes ja tal pole mingit soovi elada 150 aastaseks vms - ta lihtsalt korraks ronis sinna (see pilt oli muide tehtud veidi peale tema Pepsi põlenguõnnetust ja kamber on ennekõike mõeldud põletushaavadega lastele), keegi tegi klõpsu, mõtles sinna taha loo (with a lie attached to it - kui öelda MJ sõnadega) ja nõnda läks vale liikvele, "Don't believe this junk!"

Kes ei usu, vaadake Michael Jacksoni intervjuud Oprah'ga 1993 aastast!


Sissekande mõte: üks tegelikkus, palju lugusid. Mida uskuda?
Väga lihtne: vaadake seda, mida Michael Jackson intervjuudes on öelnud ja kuulake seda, mida lauludes laulnud ja saate aru, kes ta tegelikult oli! Ja peagi taipate, et avalik n-ö public image on hoopis midagi muud ja koosneb sõna otseses mõttes vastuolistest väljamõeldistest.
Like reading a science fiction, nagu Michael Jackson iseendast kirjutatud tabloid-ajakirjanduse artiklite kohta on öelnud.

Michael Jackson sleeps in an oxygen chamber - a science fiction that sells!
Michael Jackson is still alive - a 'religion' that sells!
And who is selling? The Press! The tabloids!

And what sells? The Money!*


Lõpetuseks ütleks lausa nõnda: kollane ajakirjandus on ühiskonna mandumise 'sümptom'!
(ma ei ütle, et ühiskond tervikuna oleks mandunud, aga mandumist määrab suuresti see kui vaatame seda, millest äsja kirjutasin ja mida kõikjal kohata võib!)


---
*Michael Jacksonil on samanimeline laul: Money. Algab taaskord paikapidavate sõnadega:

Money...
Lie for it
Spy for it
Kill for it
Die for it
So you call it trust
But I say it's just
In the devil's game
Of greed and lust
They don't care
They'd do me for the money
They don't care
They use me for the money...


And so you see - in Michael Jackson and his songs - there's something more than meets the eye!;)


***
ühiskonnakriitilisem on ta eriti oma viimastes lugudes, näiteks "We've had enough", kus leiduvad read:
What did these soldiers come here for?
If they're for peace, why is there war?

Keegi, kellele läks korda kogu maailma probleemid, keda pidevalt imelikuks peeti ja kellest lugusid välja mõeldi; ja kes sellegipoolest suutis siiski rahulikuks jääda!

Nagu keegi kusagil ütles:
"He wasn't strange, it was strange what he had to deal with!"

4 comments:

Unknown said...

Jah, Sinu jutt ju täiesti õige kui lugeda seda juhul, kui asja pole sügavamalt uurinud.
Sa kirjutasid, et press müüb lugusid nagu Jackson oleks endiselt elus, kuid kas tooksid mulle mõne suurlehe loo (nt CNN, BBC, SkyNews, TheSun, Times vms), kus räägitakse, et Jackson elus on? Ja jätaks välja selle loo, kus ta väidetavalt sealt autost väljus(coroner's car). Miks? Sest Jacksoni hea sõber töötab uudistes, kus räägiti, et tehti katse, nähtamaks, kuidas inimesed reageerivad. Mina seda ei usu ausalt öeldes. Mis ma usun, on see, et ka see lugu on imelik ning see saksa uudiste press tegi nö "video tegemise" pärast video ilmumist. Selle kohta leiad infot you tube'st.
Ma arvan, et meedia on kuidagi selle looga seotud(see on kõigest minu arvamus) kuid väga palju kahtlast on liikumas ja sellest pole seõnagi juttu tehtud.

Mina isiklikult usun, et ta on elus. Praegu on suur võimalus, et ta astub üles 26. septembril viinis ja 27. septembril alustab siis tuuritamist. Kuid mina tema asemel naudiks normaalse inimese elu ja seda, et vabalt hingata saab. Mina ennast tema asemel avalikkusele ei näitaks, sest kui meedia pole Jacksoni "surmaga" seotud, siis söövad nad ta lihtsalt ära...

Unknown said...

ahjaa, ja tahtsin veel sedagi öelda, et ainsad, kes räägivad sellest, et Jackson elus on, on fännid. Meedia sellest juttu pole teinud..

Silver said...

Monica, aitäh huvitavate kommentaaride eest!
Tõesti, ega minagi ütle, et ta kohe kindlasti surnud on, ma arvan, et see on uskumise küsimus. Ja ma olenskin tohutult rõõmus kui tuleks välja, et ta on siiski elus ja kui ta esineks!
Aga ma tõesti kahtlen selles sügavalt, lisaks arvan, et selline iseenda surma lavastamine poleks üldse temalik. Ja et meedia seda vaevalt andestaks. Jne.

Aga jah, tänan arvamuse eest!:)

Unknown said...

Aga palun:)
Ma arvan, et ta teeks küll. Sest kõik kasvas üle pea, maailmale ettevisatud pildid videoklipid paistavad ka kohati olevad võltsingud. Enam ma ei tea, kas ta on elus või surnud(ei teadnud seda ka ennem, kuid kahtlus viimase pole aina kasvab) kuid eitada ei saa, et üks tohuvabohu ja palju vastamata küsimusi selles loos on.