Sunday, January 1, 2012

"Camouflage is nature's craftiest trick"

Tore aastavahetus oli, hästi tore! Aitäh, armas T.!

Ehkki, jah, aastavahetuseti ma pole suurem sotsialiseeruja, ehkki tohutult hea kogemus on see kui kolmeses(+)seltskonnas juhtub ette keegi kes tõesti on tore ja sümpaatne. Vähemalt tundus ja tundub nii...

ometi, kui see on teadvustatud, läbi elatud, nauditud et selliseid inimesi on olemas ja KUI SEALJUURES olla vastavas olukorras (aastavahetus), et teema ei saagi sealt ei ühele ega teisele poole minna, siis...

mõtlesin endamisi, pöörates ära lumisele tänavale, peaaegu inimtühi; polnud kedagi keda ma oleksin tundnud:
"Üksi. Üksi. Üksi. Lõpuks ometi üksi! See on nii hea!"

Ja oli hea. Aastavahetused, minu jaoks parimad: a) kellegi lähedasega nelja silma all (need kõige paremad); b) lähedastega ja neid võib olla rohkem, ainult siis kui nad on oma inimesed - ehkki ka siis kipub olemine kuidagi laiali valguma, või c) omaette. Jajah, paremusjärjestuses.


***
Pealkirjana figureeriv lause on Dexterist. Mõtteterasid seal ikka jätkub. Ma ei leidnud praegu seda kirjakohta hoobilt üles kus raamatus "Dexter and philosophy" kirjutati midagi sellist, et "mida ütleb see meie ühiskonna kohta kui niivõrd paljud näivad seriaali vaadates sümpatiseerivat peategelasest sarimõrvariga ja loodavad, et too oma tegudega vahele ei jääks...?.
Olgu, jah, Dexter tapab ainult ohtlikke inimesi/mõrtsukaid, mis minu arvates muudab seda vaatepunkti (mõned tüüpilised hollivuudi action-kangelased on selles mõttest kordi hullemad kui Dexter). Siiski, üha enam olen avastanud sellest sarjast veel üht positiivset külge:
need sisemonoloogid, need justkui meditatiivsed eneseanalüüsihetked, need hetked mil Dexter ühel või teisel viisil pidevalt püüab aru saada sellest mis on ja mis ei ole inimlik, mis on ja mis ei ole kasulik ja mis on see mis teeb inimesi õnnelikuks ja on HEA... - see harjumus pidevaks enese- ning teiste inimeste analüüsiks. See on miski, mis minu arvates kulub alati ära!

Sa ei pea "Dexteri" sarja vaadates olema sarimõrvar, kuid ühel või teisel viisil on kasulik teinekord küsida, et "miks see kõik?", miks käituvad inimesed nii nagu käituvad, mis on hea ja mis on halb, mis teeb inimesi õnnelikuks... kuidas teha ise inimesi õnnelikuks!?

Jne. Erinevad tahke selles seriaalis jätkub küllaga, peaaegu igas episoodis, kindlasti igas hooajas. Oleneb muidugi mida otsida ja kuidas vaadata...


***
Uus aasta on nüüd alanud. Samas, jah, aeg läheb ju ühtmoodi edasi, sellegipoolest on miski justkui erinev. Ju seetõttu on mul aastavahetuseti ka suurem soov kasvõi hetkekski iseendasse vaadata, seda pigem alateadlikult, kohe kindlasti mitte stiilis "nii, uus aasta, nii...".
Neiu L. küsis uusaastalubaduste kohta. Nende tegemine pole päris mu 'loomuses', sest käitun ma ju ikka ühtmoodi, pole väga midagi mida otseselt endale lubada. Sellegipoolest, iga aasta on olnud kuidagi erinev, viinud mind ühel või teisel viisil kusagile erinevasse punkti. Mõned mõtted siiski on... et toimuksid muutused... paremuse poole...
lõputu tee. See on tore; tore on olla teeline kui on enam-vähem aimu kuhu see võiks viia või milline see teekond välja võiks näha.

Ilmselt on ka sel aastal põhirõhk oma lõputööga ühele poole saada. Seega: lugemis-kirjutamisaasta vastavas valdkonnas. Juurde ehk... midagi seoses luuletustega. Ja ilgelt lahe oleks lõpuks ometi proovida mõnd lühifilmi teha.
Lisaks... ehk fotograafiaavastamisaasta ja kohe kindlasti - ühel või teisel viisil - väikestviisi trennitegemisalgus: see mida sai alustatud enne Islandile minekut, seda tuleb nüüd jätkata... sest see on HEA!:)


"Inimene on miski, mida peab ületama." - Friedrich Nietzsche

"Le seul contre lequel je me bats, c'est moi; pour aller plus loin à chaque fois dans mon travail. " - The only one with whom I beat, it's me. To go further everytime in my work.
Johnny Depp, needless to say, täitsa nõustun suga!:)

No comments: