Thursday, December 8, 2011

...aga keel on meil ilus!

Essee tähtaeg lükati esmaspäevaks, kuid homme tahaks siiski valmis saada. Umbes 6,5 lk on kirjas ja 3,5 lk veel jäänud. Nii et pole hullu! Ja siis jääbki veel ÜKS ja viimane asi.

Täna tabasin end mõttelt - ja see pole ainus kord - et eesti keel on siiski ilus. Jaa! Muidugi, eks paljud keeled on ilusad, minu enda arvates nt saksa, prantsuse, islandi, läti ja ka ameerika (inglise), eriti kohaliku inimese räägituna! Aga... muuhulgas ka eesti keelel on selline mõnus eripära.
Olen siinolles ja ka varem mõelnud kui kummaline võiks olla näiteks ameeriklane/inglane, sakslane või venelane, kus iganes sa oma keeles ka ei räägiks, alati on ülimalt suur tõenäosus, et võõrad vähemalt natukenegi su keelt jagavad või vähemalt saavad aimu, et millest käib parasjagu jutt.

Rääkisime täna hr R-iga eesti keeles ja neiu G. (lätlanna) kuulas pealt... ta ei saanud midagi aru, ainult sõna "konkurss" oli talle ühest vestlusest tuttav, sest sama olevat ka läti keeles... ja see oli nii armsalt huvitav kuidas ta meie keelt kõrvaltvaataja pilguga kirjeldas ja ma sain temast täiesti aru.
Et see on ilus ja samas selline... justkui laineline, laulev, voolujooneline (kätega žestikuleerides).

Täna helistasin ka Katrinale, tal/sul kullakesel ju sünnipäev!!! Nii armas oli su häält üle pika-pika aja kuulda!
Nii tore ikkagi, selline rõõmus tunne on tekkinud; kasvõi seetõttu, et tagasitulles on normaalne ja võimalus sisuliselt igas kohas eesti keeles rääkida, milline väärtus!
Katrinaga rääkides sattus ühes kohas täiesti kogemata üks ingliskeelne sõna sisse, täiesti sürr ikka kuidas see asi siin külge hakkab. Ma ei imesta kui ma Eestis poes "aitäh" asemel "takk!" ütlen. Hehe.

Aga on ju ilus keel! Kasvõi sõna "aitäh", nii (heas mõttes) naljakas kuidas siin mõnele meie seast saab vahepeal möödaminnes eesti keelt õpetatud ja ka ise üht-teist mõne teise keele kohta õpitud. Näiteks läti keeles "aitäh" on "ačiū" (umbes nati atšikk, aga u-ga ja ilma h-ta lõpus).
Nii-nii tore lihtsalt.

Lõpetuseks paar enam-vähem eestikeelset videot:


Ja:


Viimane küll osalt irooniaga vürtsitatud, aga ikkagi meeldib, justnimelt lauluna; ja samuti on Lenna siiski üks mu lemmikuid.

***
Eestisse jõudes tahaks kelgutama minna! Ja suvel taas hääletusvõistlusele ja Kadrioru pargis sulgpalli mängida ja hundirattaid proovida teha... ja palju-palju muud. Rõõm on, et vähemalt ainetega hakkab nüüd õpingute poole pealt ühele poole saama. Ja siis veel magistritöö mille kirjutamist ma kavatsen nautida!

No comments: