Thursday, March 12, 2009

Seostamisest...

<--...midagi võrdlemisi uskumatut (neile, kes teavad seost: D. Vaarik ja blogimine).

Daniel Vaarik rääkis hiljuti ühest katsest, mil katsealused pidid meelde jätma numbrid. Üks neljakohalise, teine seitsmekohalise. Seejärel pakuti neile (ilmselt näiliselt puhtjuhuslikult) valida kas tükk kooki ja või võileib. Statistika näitab, et keerulisema numbri meeldejätjad valivad tõenäolisemalt koogitüki ning teised võileiva. Põhjus on lihtne: keerulisema numbri meeldejätjatel pole tavaliselt aega hakata mõtlema sellele, kas nad on juba hommikul söönud jne...
Tegelikult on hämmastav, kuivõrd väikesed ja tegelikult märkamatud pisiasjad meie käitumist mõjutavad.

See meenus eile kui bussipeatuses seistes lendas mu teadvusest läbi üks mittemidagi ütlev mõte: müts peas tekitas hetkeks ebamugavust ja tekkis tahtmine see korraks ära võtta. Just sel hetkel tuli lähedusse üks naine, kes viskas suitsu kõrvalolevasse prügikasti. Seejärel tekkis tahtmatult silme-ette pilt, kuidas ma mütsi sinna järele viskan. Loomulikult ei teinud ma seda, kuid selge kujutluspilt sellest tekkis.

Seoses seostamisega, eilse kirjandusliku õhtuga, Kreeka ja hr Kaalu Kirmega ka mõni rida:
jumalad on meid jätnud
ka siin - eλλάςes

olympial

sügavad jäljed
mäejalamil
siiani ilmutavad end
meile

kuid...

ons tegu
21. sajandi leinaga?


...ja seoses olümpiaga: "Kasutades vaid paberilehte, kuhja väärt ideid, tugevaid või osavaid ülajäsemeid ning parajat annust elujaatavat idealismi võid just Sina minna spordiajalukku."

...ehk ülemaailmne paberlennukite võistlus, 11 ja 14.03.2009. Pluss (pluss? - või ainult?) Red Bulli ("Red Bull annab tiivad") ja EBSi reklaam.

(See tekst pisteti mulle just praegu koos Tasuta Red Bull joogiga sõrmedevahele)


Lause "From Plato to NATO" näib oma laiahaardelisuses paika pidavat. Nagu näha, seoseid leidub alati; teatud mõttes lihtsama vastupanuteed minek oleks märksõnapilv:

No comments: