Thursday, August 19, 2010

V päev Soomes

Kaks loengut. Viimane neist pealkirjaga: Applied Ethics: The Case of Animal Rights. Lektoriks Artis Svece, Läti ülikoolist:














Rääkis näiteks olukorrast, kus maja põleb. Majas on laps... ja koer. Ning omanik, kelle maja leekides, on juhtumisi 'animal-activist'. Kelle päästa?
the dog, or a child?

and...

you stand in front of a house, and you wonder: "wow! which theory to apply?";

you are in a hurry: philosophers, come, help!
and you get help like: if you are a kantian...
from this and that point of view...

etc. Kirjutasin inglise keeles, umbes nii nagu see oli. See oli naljakas. Ilmsesti ei õnnestunud seda siin 'teile' edasi anda, kuid iseenda meenutuseks küll. Tegin seal ka lühikese video, selle saan ehk tagasi jõudes üles laadida.

***

Ja ka kaks ülikooli tutvustust, üks neist TÜ, ning teine Läti ülikooli oma, mõlemad väga vahvad. Viimasest sai ka mõned pildid tehtud:











































Ehk on piltideltki näha, et tutvustused olid huvitavad-andekad jne!
Üldse: tekkis tohutu sümpaatia lätlaste suhtes. Nii mitmelgi põhjusel...
nii palju kui nendega rääkinud olen ja kui palju nemad lätlastest rääkisid ja... aga seda oleks väga raske siin sõnades edasi anda. Igaljuhul väga super rahvus tundub olevat!

***

Hiljem rääkisin Artisega, sest see... inimeste ja loomade õiguste teema mind huvitab, ja...
Et mul on komme enda jaoks asjad üsnagi läbi mõtelda, siis peale küllalt pikka vestlust ei suutnud ma enam enda jaoks lahendust või seletust leida. Võib-olla seda polegi. Aga usun, et mingisugune peab siiski olema.
Eks see ole olukord, et kui ise seda põhjalikult ei tunne ja satud kokku kellegagi, kes näitab olukorra n-ö tegelikku sügavust ja keerukust, siis... avaneb lõputu väli, mille najal sa ei saa enam enda arvamuse juurde püsima jääda ja lööb hetkeks pildi üsna segi. Siis peab uus informatsioon natuke lahtuma, ja... ühel hetkel hakkab kujunema uus arvamus.

Ei, mingeid põhimõttelisi muutusi ei toimunud, aga kaugeltki "läbimõelduks" ei saa ma seda enam nimetada.


Igaljuhul: nii varem kui ka endiselt olen vägagi loomade kaitsmise poolt (kes poleks, eksole? aga mõtlen seda natuke põhimõttelisemalt, võib-olla isegi äärmuslikumast vaatepunktist). Ja näiteks respekteerin taimetoitlasi, ehkki ise seda pole (seda mitte-olekut ei oska, taha ega saa ma kuidagi õigustada). Ning muuseas üsna mitmed siin meist on taimetoitlased. Ja arvan, et taimetoitlasel on enda jaoks põhimõtteliselt hulga paremaid õigustusi kui neil, kes pole taimetoitlased.
Lihtsalt minu arvamus. Täna sai seda ka ühega arutatud.

Praeguseks lõpetan. Homseks üht-teist lugeda-kirjutada...

(ja taaskord pean ütlema, et see kõik on tohutult motiveeriv: paneb tahtma kõike ise lugeda.)

No comments: