Tuesday, September 27, 2011

päev # 41

Nii, teisipäeva õhtu on kätte jõudnud. Esiteks katsun siia panna mõningaid pilte. Esiteks 24ndast kuupäevast (möödunud laupäev).
"Bad Taste" muusikapood:
















Samal õhtul toimus Reykjavikis üritus, kus couch surfing'u raames sai vaadata "võõrastes kodudes" lühifilmide kogumikke. Tahtsin viimasele minna, jätsin kaardilt meelde kus koht peaks asuma, aga... jajah, oskasin ikkagi ära eksida. See-eest avanes ühel hetkel ees vaade merele, läksin edasi-edasi ja muuhulgas avanes järgmine vaade:
















Niisiis ei kahetse, et filmile ei jõudnud:)
Tagasi jalutades tegin pilti meie ülikooli raamatukogust; on ju ilus! Ilmselt plaan sinna homme minna ja hakata projekti ning essee jaoks materjali vaatama...: 















Samuti üks õhtune pilt ülikoolist:















Ja linnaliiklusest (sillalt pildistatud):


































***
Need olid niisiis pildid 24ndast. Vahemikus 24-25 vaatasin üht prantsuse filmi ja samal ajal järk-järgult torgatas pähe ning arenes mõte lühifilmist. U tund-kaks ja 3 lk võrdlemisi läbimõeldud skript kirjas. Täna veel veidi täiendasin seda.
Niisiis... kui tagasi Tallinnasse tulen, siis plaan katsuda see teoks teha; lõpuks ometi esimene-läbimõeldum filmiidee! Tõotab tulla u 5-10 minutit. Film on plaanis lõpetada lauluga: Serge Gainsbourg "La décadanse", mis on üks mu viimase aja taasavastusi pärast Queeni. Aga mitte seepärast ei plaani ma seda laulu sinna panna, vaid sisu ning sõnade poolest sobib justkui valatult. Aga eks seda siis näha ole!
Tunnistan, olen selle idee asjus veidi kärsitu. Aga on, mida oodata:)
(loodetavasti õnnestub!:))

***
Esmaspäeval prantsuse keele tundi andis 'päris prantslane', väga super oli! Ehkki meil klassis kaks prantslast, kellega nädalavahetusel kokku sain ja veidi oma pr keelt harjutasin; samuti ühe siin hotellis elava tüübiga, ühel õhtul umbes kolm tundi katsusime üht teost tõlkida. Ka täna rääkisime veidi, prantsuse-inglise segu, millest enamus oli siiski muidugi inglise keeles... AGA, hakkab juba looma:)

***
Pilte tänasest.
Tavaline-tüüpiline turistikas ja olen selle nurga alt varem pilte teinud, aga mu meelest kuidagi õnnestunud (ehk värvide poolest):


































Täna otsustasin enne loengut üles otsida Simon'i soovitatud antikvariaat-raamatupoe. Lõpuks leidsin. Fantastiline koht!
Enamus raamatuid küll islandi keeles, kuid üksjagu ka ingliskeelset kirjandust (Islandi raamatupoodides on üldse palju ingliskeelseid raamatuid); plaanin sinna veel tagasi minna.
Esiteks võib-sealt väikese tuhnimise tagajärjel nii mõndagi leida; teiseks on hinnad täitsa talutavad; kolmandaks mulle meeldis selle poe atmosfäär (palju raamatuid oli ilusti sorteeritud-kategoriseeritud, aga leidus ka palju segadust ja raamatuvirnasid, mis minu jaoks oli suisa esteetiliselt ilus vaatepilt)!
Mõned pildid sellest poest (või vaateaknast, mis oli kõiksugu kraami täis kleebitud):

































































Tõsi, leidsin sealt ka ühe ostmiskõlbuliku raamatu. Sisult puudutab kunstiajalugu. Hinnaks vaid 900 ISK ehk siis veidi alla 90 krooni. Tundub väga asjalik ja olen seda veidi ka jõudnud lugeda!

Edasi. Niisama mõned tänavapildid: 















...ja huvitavad aknad-seinad-poed Reykjaviki tänaval:















Niisama jäi silma see vaade:


































Kõik niisiis Reykjaviki kesklinnast. Ka see:















Nagu näha hakkab "ka siin" sügis saabuma. Eesti oluga ei oska ma muidugi võrrelda, aga siiani on siin üldjoontes võrdlemisi ilusad ilmad olnud; kuid sügis hakkab endast nüüd üha enam märku andma...



































Lisaks viisin täna oma prillid parandusse, kui kõik läheb hästi, siis kruvi vahetus pidavat minema maksma 500 ISK-d ehk siis u 50 krooni (jajah, arveldan endiselt kroonides), mis on ju tegelikult peaaegu muidu. Eks näis, homme pidavat kl 12ks valmis olema, nii et enne loengut astun läbi...

***
Tegelikult tahtsin kirjutada veel...
näiteks sellest kuivõrd tihti trenni tegevaid ehk jooksvaid inimesi siin tänaval kohtab! Pole palju vaja jalutada et näha, et taas keegi mööda sörgib. Islandlased näivad ses asjas tohutult terivslikult elavat ja on liigagi hästi vormis.
Samas on rõõm näha, et siiani pole vist väga jõudnud see "kõhna-tibi-kultus", mida nt Tallinnas kohata võib. Inimesed on mõnusalt normaalkaalus, et lausa ilus vaadata!
Tänaval kohtasin üht reklaami, mille kohta Eesti tingimustes võiks öelda, et... harjumatu, ometi oli neiu pildil igati normaalkaalus.

Mäletan seika Viru Keskuses: teiste seas jäi silma mannekeen, kes tõesti oli tavasuuruses, ehk siis elusuuruses. Ta jäi silma, sest silmad olid harjunud nonde teistega... kui täpsemalt vaatate, siis vahest märkate, et tüüpilised mannekeenid on niivõrd kõhnad-haprad, et kui kujutate nende asemel ette päris inimesi, siis noid küll leidub, kuid mina nimetaksin neid suisa anorektikuteks.
Tegin tollest reklaamist ka pilti, kuid praegu ei viitsi seda üles laadida ega üles otsida.

Te võite muidugi sel teemal mulle vastu vaielda ja ehk oleneb mida keegi "kõhnaks" peab vms, aga üldjuhul ma usun, et nõustute mu jutuga.

***
Inimeste - ja tänavapildist - puhul on näha, et nad on küll stiilsed, samas parajal määral stiilsed, et üldjuhul ei hakka otseselt silma. Ma ütleks, et siin ei kohta väga või peaaegu üldse seda, et "keegi püüab välja näha nii- või naasugune", nad on nemad ise. Ja see on tohutult mõnus!

***
Lõpetuseks ja ehk isegi ennekõike tahtsin rääkida pikemalt raamatutest ja üldse nt õppimisest, muuhulgas tsiteerida neiu Siretit, kuid praegu ma seda siiski ei tee, sest siis veniks postitus liiga pikaks ja oleks ka temaatiliselt liiga hakitud. Lisaks viis see piltide üleslaadimine ja muu jutt veidi teisele lainele.
Aga millalgi-varsti jälle...

Ahjaa, Reykjaviki tänaval on siuke sein/seinad:















(jajah, tüdrukud/naised)















Praegu lõpetan ja pole kindel millal uuesti kirjutan. Umbes pooleteise nädala pärast on esimese u 10 lk essee tähtaeg, nii et nüüd läheb õppimiseks kätte ära... aga see on tore!:)
Hetkel aga kibelen täna soetatud raamatut lugema...!

No comments: